onsdag 7. mars 2012

Temperaturdata endres

NASA skriver her at de i desember 2011 gikk over til versjon 3 av Global Historical Climatology Net (GHCN) dataene. NASA viser plot med temperaturer basert på både versjon 2 og versjon 3, men jeg finner ikke plot som viser hvordan deres globale månedlige temperaturer for land og havoverflate ble endret. Jeg skrev derfor et program som sammenligner temperaturene som jeg lastet ned sommeren 2011 med de som jeg lastet ned i februar 2012. Figuren under viser forskjellene for de månedlige NASA GISS temperaturene siden 1970.
Figur 1.  Endringer fra NASA GISS gamle temperaturer basert på GHCN versjon 2
til den nye serien basert på GHCN versjon 3.

Endringene vist i figur 1 påvirker ikke beregnete trender i merkbar grad. En stikkprøve med de 21 årlige temperaturene f.o.m. 1990 t.o.m. 2010 viser at de nye temperaturene gir en oppvarmende trend 0.01887 °C/år med p-verdi 0.00003, mens de gamle gir en oppvarmende trend 0.01938 °C/år med p-verdi 0.00002.


NCDC temperaturene har også endret seg mellom nedlastningene mine sommeren 2011 og februar 2012, som vist i den neste figuren.
Figur 2.  Endringer i NCDC temperaturene mellom nedlastninger sommeren 2011 og februar 2012.

Figur 2 har en finere vertikal skala enn figur 1. Så på tross av mere liv i figur 2 med NCDC temperaturene er endringene hos NCDC vesentlig mindre enn de er hos NASA GISS.

hjemmesiden sin skriver NCDC at de i november 2011 gikk over fra GHCN-M versjon 3 til GHCN-M version 3.1.0. Jeg har ikke nærmere sjekket forskjellene mellom GHCN versjonene nevnt i dette innlegget, men det kan jo se ut som at endringene fra GHCN versjon 2 til 3 er større enn mellom underversjonene til versjon 3.

HadCRUT3 temperaturene er ikke endret på samme måte. Det er noen endringer i temperaturene fra juli 2010, men alle tidligere temperaturer er uendret.

4 kommentarer:

 1. Interessant.

  Jeg har startet en studie om disse endringene.
  http://www.knuta.no/GISS_en_studie_i_endringer-10151s.html&show=9

  Jeg leter etter gamle GISS-serier da vi har avdekket en god del edringer. Hvis du sitter på noen serier er det mulig at det fyller opp hullene jeg mangler. Kan du ta kontakt på klimaforskning.com/forum og sende en Privat melding til LA1GOA?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Sjekk nettstedet www.rimfrost.no. Jeg begynte å møblere databasen med lange temperaturserier i 2005. Jeg har ikke endret dem siden de ble lastet ned. Ved å sammenligne dem med dagens kan du muligens se hva som er gjort. Jeg henter også temperaturserier fra de nasjonale met.inst. Sjekk Oslo og Nuuk så kan du sammenligne.

   Hilsen
   Sigmund Hov Moen

   Slett
 2. Jeg er ikke registrert på klimaforskning, og har derfor ikke mulighet til å sende melding til LA1GOA. Jeg ser at du og praktisk talt alle de andre på Klimaforskning er anonyme. Hvorfor ?

  Rimfrost ved Sigmund Moen har svart deg. Antagelig har du mere å hente der enn hos meg. Det er litt tilfeldig hva jeg har lagret. Jeg har NASA GISS temperaturer lastet ned i juli 2011, som jeg ser at du mangler. Men for å kommunisere med deg må jeg vite hvem du er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg opptrer ikke anonymt, de fleste vet at jeg er Knut Aasen. Nicket mitt er det samme som lisensen. Men send meg gjerne en mail til knut@knuta.no i stedet. dessverre fant jeg ikke ut av www.rimfrost.no

   Slett